Пн-Пт 9:00-18:00
     Сб 9:00-14:30

RU | UA

Найпопулярніші китайські авто в Україні

Найпопулярніші китайські авто в Україні

Впродовж останніх декількох років продаж китайських автомобілів помітно знизився. Причинами для цього послужило відразу декілька причин:

Чери Тиго 7

  • Висока конкуренція з боку західних автовиробників.
  • Загальний обвал ринку.
  • Зниження купівельної здатності.
  • Введення нових екологічних стандартів, що закрило дорогу в країну для багатьох моделей.

При цьому помітно змінилося і розташування лідерів по рівню продаваємості серед китайських брендів. Раніше лідируючі позиції займав модельний ряд Джилі, проте вже сьогодні на перші позиції пробиваються представники Чері. В цілому, сьогодні на ринку України можна знайти тільки такі китайські бренди – Chery, Geely, JAC, Great Wall.

Що з продажами?

Період часу з 2014 по 2017 року став справжнім випробуванням для китайських авто в Україні. Рівень продаваємості скоротився в рази, про що свідчить відповідна статистика. Якщо в 2013 році продавалося більше 25 тисяч авто з Китаю, то за станом на 2017 рівень продажів скоротився практично в 10 разів. Деякі автовиробники, наприклад BYD і Lifan, зовсім покинули український ринок.

БИД Ф3

Відповідно, компаніям довелося помітно змінювати власну політику, а залучення клієнтів тепер здійснюється не лише вигідною ціновою політикою, але і помітно зростаючою якістю представлених на ринку моделей.

Варто відмітити, що традиційним залишається і розподіл популярності по регіонах України (в порядку убування):

  • Східні.
  • м. Київ і область.
  • Центральні.
  • Південні.
  • Західні.

Невеликі зміни сталися після 2014 року – рівень продажів в східних областях країни помітно знизився, проте як і раніше залишається високим. Це пов'язано з військовими діями в регіоні, а також зниженням транзиту китайських авто через Росію. Низька продаваємість в західних регіонах обумовлена великою кількістю автомобілів, завезених з Європи.

Скільки продають сьогодні?

Чери Тиго 2Якщо враховувати виключно ситуацію 2018 року, то за перші 8 місяців в Україні було продано понад 1300 автомашин з Китаю. Показник продажів вже перевищив загальні показники за увесь 2017 рік, що свідчить про тенденцію до зростання продаваємості.

Трійка лідерів по продаваємості (у штуках) виглядає таким чином:

  • Chery Tiggo 2 – 369.
  • Geely Emgrand 7 – 255.
  • Chery Tiggo 7 – 151.

Як видно, в ТОП-3 по продаваємості потрапили відразу 2 представники концерну Chery, що дозволило марці зайняти лідируюче положення і в загальному числі продажів. Всього на перші 8 місяців 2018 року на Чері випало більше 50% проданих китайських автомобілів в Україні. В принципі, це недивно, оскільки за статистичними даними автомотопорталов тільки продажі Чері Тіго 2 виросли цього року за перші 3 квартали на більш ніж 100%.

Якщо ж розглядати статистику по марках авто в цілому, то вона виглядає таким чином:

  • Chery.
  • Geely.
  • Great Wall.

Останнє, четверте місце, дісталося компанії JAC. Проте ще не так давно статистика виглядала абсолютно інакше, і на перших позиціях були автомобілі бренду Geely. Завоювати лідируючі позиції Чери змогли завдяки цілком представницьким, але доступним кросоверам. Важливо також відмітити, що Chery стала єдиною китайською маркою авто в Україні, яка потрапила в ТОП-20 авто, що продавалися, в період січень-серпень, зайнявши в рейтингу 19 місце, обігнавши за показниками Honda.

Чери Тиго 5

Машини, що часто зустрічаються

Статистика продажів цілком зрозуміла, проте варто звернути увагу на моделі, які часто можна зустріти на дорогах України. Тут не все так однозначно, адже слід враховувати продаваємість автомобілів у минулому.

Поки на міських вулицях зустрічаються переважно варіанти, що відносяться до класу седанів. Серед них можна відмітити Джилі СК і МК, Чері Амулет. Ці машини досить поширені, і зустрічаються на вулицях часто. Набагато рідше можна зустріти солідніші авто. Тут особливо відзначилися Джилі 7, ЕС7, ЕС8. Серед яскравих представників також слід зазначити Great Wall Voleex C30. Раніше популярністю користувалися BYD F3 і Lifan 520, проте сьогодні їх продажі не здійснюються.

Джили Эмгранд ЕС8

Менш поширеними є представники малолітражних напрямів. Тут слід зазначити переважно моделі Чері – QQ, Kimo, Tiggo. Особливо часто зустрічається саме перший варіант, тоді як дві інші все-таки представлені слабкий.

Окремо варто виділити автомобілі побільше – кросовери і інші напрями. Тут особливо виділяються відразу 2 китайських марки авто. В Україні останнім часом особливо популярними стають представники компанії Чері – Тіго 2, Тіго 5 і Тіго 7, а також Грейт Вол, зі своїми Great Wall Haval M4 і Great Wall Wingle. Поступається їм по продаваємості і представник від Джилі – МК Крос.

Грейт Віл Хавал М4

Перспективи ринку

Сьогодні ринок України переходить з бюджетних моделей на більше представницькі варіанти. Причин для цього декілька:

  • Оновлення модельного ряду виробниками.
  • Вихід з українського ринку більше бюджетних, але застарілих моделей.
  • Поступова стабілізація авторинку.
  • Поліпшення комплектації автомобілів, ретельне опрацювання їх дизайну.
  • Зміна кон'єктури ринку.

Враховуючи сучасні тенденції, коли перевага віддається кросоверам і іншим компактним міським автомобілям, вихід на лідируючі позиції по продажах Чері з цілим модельним рядом подібних авто не здається дивовижним.

Важливо відмітити, що авторинок поступово відмовляється від дизельних і бензинових двигунів, поступово віддаючи все більшу перевагу електродвигунам. І в цьому напрямі саме Chery стали лідерами серед китайських авто. Вже декілька років на світовому авторинку представлена модель eQ, оснащена електродвигуном. Проте на ринку України авто практично не представлено.

У найближчі декілька років слід чекати збільшення представництва на ринку саме китайських кросоверів, а також компактних позашляховиків. Відповідно, найближчі декілька років збільшуватиметься присутність Chery і Great Wall. Проте не варто відкидати інтерес до окремих моделей Geely і JAC. Зайняти гідне місце Джилі зможуть тільки у разі збільшення присутності на ринку свого кросовера – Х7.

Джили Эмгранд Х7

В очікуванні реваншу

Китайські автовиробники за останні декілька років помітно втратили позиції, оскільки їх доля в продажах знизилася з 16% в 2015 році, до 1,6% в 2017 році. Проте вже в 2018 році почалося поступове відновлення.

Chery вирішило зробити ставку на вже вподобаний людям Тіго 2, а також на власну новинку – Тіго 7. На 2019 рік запланована поява відразу декількох седанов від Чері – Arrizo 3 і Arrizo 7. Це повинно оживити інтерес покупців до китайських авто в Україні і повернути їм колишню популярність. Свого часу саме седани зробили автомобілі з Китаю популярними в нашій країні.

Чери Аризо 7

Експерти відмічають поступове зростання популярності Geely і Great Wall. Проте для стимулювання зростання виробникам слід попрацювати над новими моделями, оскільки покупці останнім часом все більше уваги звертають на новинки. Це пов'язано з надійністю транспортних засобів, а також з їх функціональністю.

Chery вже зробила крок в цьому напрямі, і це дозволило їй стати лідером, збільшивши продажі за результатами 8 місяців 2018 року на 136%. Тепер черга і інших автомобілів з Китаю дивувати покупців новинками і відвойовувати втрачені позиції на українському ринку.

Замість виведень

Ера таких популярних автомобілів з Китаю класу седан як Чері Амулет, Джилі СК і МК залишилася у минулому. На заміну їм приходять нові моделі, серед яких особлива увага приділяється кросоверам і позашляховикам.

На лідируючі місця виривається Чері з моделями Тіго 2, 5, 7, а також Грейт Вол, який представив в Україні відразу декілька своїх великих автомобілів. Geely доки відстає, представивши лише X7, проте новинки цього виробника – Емгранд ЄС7 і ЄС8, представлені в класі седанів, поступово займають гідне місце на ринку.

Джили Эмгранд ЕС7

Таким чином, можна говорити про те, що китайські авто в Україні націлені на відновлення втрачених на ринку позицій. При цьому популярні раніше моделі відходять в минуле, замінюючись сучаснішими і цілком доступнішими варіантами кросоверів і представницьких седанів.

Розкажіть друзям

» Всі статті

Корисні статті

Заміна рульової рейки Шевроле Лачетті, покрокова інструкція 11.02.2022 Заміна рульової рейки Шевроле Лачетті, покрокова інструкція

Перші проблеми з рульовою рейкою Шевроле Лачетті зазвичай...

Параметри комп'ютерної діагностики Шевроле Лачетті 28.01.2022 Параметри комп'ютерної діагностики Шевроле Лачетті

Під час ремонту або планового огляду Шевроле Лачетті виникає необхідність у...

Як перевірити котушку запалювання Деу Ланос 14.01.2022 Як перевірити котушку запалювання Деу Ланос

При плановій заміні високовольтних проводів і свічок Деу Ланос...

Погано гріє пічка Шевроле Лачетті 31.12.2021 Погано гріє пічка Шевроле Лачетті

​ Система опалення салону Шевроле Лачетті схильна до деяких...

Заміна лампочки підсвічування салону Шевроле Авео 17.12.2021 Заміна лампочки підсвічування салону Шевроле Авео

Підсвічування салону Шевроле Авео представлено одним верхнім...

Вартість капітального ремонту двигуна Деу Ланос 1.5 03.12.2021 Вартість капітального ремонту двигуна Деу Ланос 1.5

Так, дотримання планового сервісу і своєчасна заміна запчастин ЗАЗ Ланос...

Всі статті »

.